Skandální aféra Josefa Holouška - Čapek, Karel, 1890-1938
Satirická povídka o novinách, novinářích, v nichž autor kritizuje poměry v tisku v období mezi dvěma světovými válkami. V povídce Skandální aféra - líčí, jak noviny rozpoutaly pomlouvačnou kampaň proti naprosto nevinné osobě. Hrdina se nemůže bránit, zbývá mu jen čekat až aféra utichne.