Kosmůw letopis český - Kosmas, asi 1045-1125 (E-knihovna, 2011)
Text Kosmovy Kroniky Čechů - nejstarší české kroniky a nejvýznamnějšího díla českého středověkého dějepisectví a literatury. Latinsky psaná kronika z 1. pol. 12. stol. zachycuje dějiny Čechů od dob předhistorických až po autorovu současnost. Vychází z antických vzorů, českých legend, vyprávění svědků a z vlastní autorovy interpretace aktuálních politických událostí. Jako první dílo českého dějepisectví formuluje ideu českého státu a národa.