Denník z r. 1835 - Mácha, Karel Hynek, 1810-1836
Deníkové zápisky z cest předního představitele českého romantismu. O svatodušních svátcích 1835 šel Mácha se svými přáteli na osmidenní výlet do boleslavského kraje. Při té příležitosti navštívili vlasteneckého kněze Antonína Marka, žijícího nedaleko Jičína. Zvláštní půvab měly pro Máchu hrady a zříceniny, které si na svých cestách kreslil. Dochovalo se 115 kreseb a akvarelů „hradů spatřených“. Tyto Máchovy práce vznikaly přímo v plenéru (doma pak některé z nich koloroval); hrady kreslil většinou z dálky za použití dalekohledu.