Božská komedie - Alighieri, Dante, 1265-1321 (E-knihovna, 2011)
Alegorická báseň o třech zpěvech, symbolizující cestu hříšné duše Peklem, Očistcem a Rájem k věčnému spasení podle principů katolické věrouky. "Božská komedie" popisuje ve třech částech alegorickou pouť duše, jednotlivce i lidstva k Bohu a ke spáse. V té první ("Peklo") básník přichází do temného hvozdu, kde se setká se třemi šelmami, posléze zbloudí a jeho cesta pak zcela přirozeně vede do pekla. V tomto prostoru, kterým ho provází Vergilius, se setkává jak s některými svými přáteli, tak i odpůrci. Peklo je složitě rozděleno podle míry provinění i délky trestu na devět kruhů, v nichž se pohybují lakomci, kacíři, násilníci, zrádci a vrahové, na jeho samotném dnu pak sídlí Lucifer. Ve druhém oddílu ("Očistec") pak Dante na ostrově s kuželovitou horou musí projít sedm pásem hříchů a poté se ocitne v rajském lese, kde se ho ujímá milovaná Beatrice. Básník zpytuje své konání a skutky, je symbolicky očištěn vodou z říčky, která zde protéká a poté je mu povoleno vystoupit až k samotnému prahu ráje. V závěrečném zpěvu ("Ráj") Dante putuje