Despota : historická detektivka - Kalenda, František, 1990- (Signum, 2012)
Historický detektivní příběh se odehrává v polovině 14. století a jeho hrdiny jsou dva členové papežské mise - mnich Konstantin a šlechtic Lucien. Roku 1361 stojí v Avignonu před papežem Inocencem VI. mladý bretonský šlechtic Lucien, aby papeži vylíčil, co se stalo během mise do Morejského despotátu, byzantské provincie v Řecku. Papež toto poselstvo vyslal k tamním křesťanům a Lucien se ho účastnil spolu se svým přítelem, mnichem Konstantinem. Poselstvo bylo přijato velmi nevraživě a krátce po příchodu byl zavražděn jeho vůdce, legát Isidor. Lucien byl z jeho vraždy obviněn, a tak musel především jeho přítel Konstantin, mnich, jemuž kromě rozumu nechybí ani síla a bojovnost, rozplést složité předivo intrik, mocenských i osobních zájmů a odhalit pravdu. Autor (roč. 1990) vytvořil spletitou detektivku s dobrou znalostí historických i zeměpisných reálií, kterou ozvláštnil i citacemi modliteb a písní v dobových jazycích.