Pět neděl v baloně - Verne, Jules, 1828-1905 (E-knihovna, 2013)
První román mistra dobrodružných a fantastických příběhů líčí příběh tří odvážlivců, kteří v balonu přeletěli Afriku. Příběh o statečnosti, touze objevovat, o vynalézavosti a přátelství vypráví dobrodružství trojice hrdinů, kteří podniknou během pěti týdnů výzkumnou cestu napříč africkým kontinentem v koši polořiditelného balonu. Nad pevninou tehdy ještě neprobádané Afriky jsou doktor Fergusson a jeho přátelé svědky neuvěřitelných zážitků s domorodým obyvatelstvem, bojují se zvířaty i přírodními živly a překonávají nejrozmanitější potíže. Vedle dramatického putování je v knize vykreslen charakter krajiny, jsou zde popsány místní zvířata a rostliny a čtenář se dozví o různých objevných cestách, které byly do 60. let 19. stol. v Africe uskutečněny.