Měl jsem psa a kočku - Čapek, Karel, 1890-1938 (Bratři Čapkové, 2018)
Půvabné a úsměvné vyprávění o tom, jak se Karel Čapek rozhodl chovat fenku foxteriéra a co s ní všechno zažil. Humorné líčení výchovy malého nezbedného štěněte v rozumnou psí mámu, schopnou starat se o vlastní potomstvo, je v české literatuře notoricky známé u všech čtenářských kategorií. Čapek se v knížce mimo jiné zamýšlí nad přátelstvím člověka a psa a nad jeho proměnami v podmínkách městské civilizace. Z úvah vyplývá jeho láska ke zvířatům i přesvědčení o jejich nezastupitelné úloze v životě člověka přes všechno nepohodlí a nepříjemnosti, které bez zlé vůle dovedou napáchat.