Červený a černý - Stendhal, 1783-1842 (E-knihovna, 2017)
Klasický román slavného francouzského autora o mladém muži, který se snaží překonat společenské bariéry a vyšvihnout se mezi společenskou smetánku. Hrdina knihy Julien Sorel je skvěle psychologicky vykresleným typem mladého kariéristy a pokrytce, který proto, aby unikl vojenskému stejnokroji, si podle požadavků doby promyšleně zvolí kněžské povolání. Krásný mladík cynicky využívá přízně žen, aby mohl rychleji postupovat na společenském žebříčku, bez ohledu na utrpení, které kolem sebe působí. Román, který realisticky portrétuje francouzskou venkovskou i městskou společnost po pádu Napoleona a nástupu Bourbonů, se přes původní nepříznivé přijetí stal jedním ze základních kamenů světového literárního dědictví.