Život ironický a jiné povídky - Šalda, F. X., 1867-1937 (E-knihovna, 2017)
Deset psychologických povídek z ostrého pera nekompromisního českého literárního kritika, spisovatele a dramatika. Šaldovy povídky jsou malými dramaty: jejich hlavní postavy, lidé nějakým způsobem výluční, komplikovaní či vykořenění, prožívají své bouřlivé a většinou tragické osudy, aniž se jim dostane od autora rozhřešení. Tato literární dílka byla napsána s chladným odstupem, přísně až sarkasticky, zcela bez sentimentu; precizní čeština s mnoha archaismy je jejich neoddělitelnou součástí. Pro dnešní čtenáře může být knížka jakousi zajímavostí, pohledem na vlastní literární činnost obávaného kritika, která rozhodně nebyla tuctová, spíše originální a těžko zařaditelná.