Jediná bytost - Sichinger, Martin, 1967- (Současná česká próza, 2017)
Nový román současného českého autora se odehrává v jihočeské krajině v období těsně před druhou světovou válkou, během ní i v prvních letech po únorovém převratu roku 1948. Symbolický název tohoto románu charakterizuje sny a touhy hlavních protagonistů: mladý strážmistr Jan Zatloukal pevně věří, že získá statek po smrti svého strýce, což mu umožní oženit se s dívkou, kterou miluje již od dětských let a po sňatku tak s ní splyne v "jedinou bytost". Stejně tak se cítí i dvojice českých výsadkářů, kteří jsou za okupace vysláni do jihočeské oblasti s tajným úkolem zlikvidovat velitele zdejšího gestapa. Jejich nacvičené pohyby, mechanická gesta či téměř naslepo vykonávané rutinní činnosti jsou nejen výsledkem tvrdého a náročného výcviku, absolvovaného u anglických jednotek, ale zároveň předurčují oba parašutisty také do role "jediné bytosti", neboť první z nich je odkázán na druhého a naopak. Během druhé světové války a v letech po ní se osudy ústředních hrdinů dramaticky protnou - v těchto chvílích se Sichingerův příběh mění v podobenství o lásce, zradě a