Rozhlásky - Bass, Eduard, 1888-1946 (Klasická česká poezie, 2018)
Výbor z veršovaných komentářů k nejrůznějším společenským a politickým událostem, které psal český spisovatel a novinář Eduard Bass pro deník Lidové noviny v letech 1926-1942. Editorka Jaroslava Bednářová podotýká ve stručné závěrečné poznámce, že Eduard Bass vytvořil více než sedm stovek těchto drobných literárních útvarů, které se vyznačovaly satirickým tónem, novinářským postřehem, humorem, ironií a odlehčenou stylistikou. Do tohoto výboru byla vybrána zhruba třetina těchto rozverných básnických komentářů, jejichž zakladatelem se vlastně Bass stal (na jeho činnost pak navázali také Karel Čapek, Rudolf Těsnohlídek a později i Josef Kainar). Bass přispíval do Lidových novin "rozhlásky" jednou týdně a často v jejich textu popisoval reálné situace, v nichž figurovaly skutečné osoby, které nejsou ovšem pro dnešního čtenáře, neznalého tehdejších dobových poměrů, příliš srozuumitelné. Proto je tato edice vybavena vysvětlivkami, jež jsou přiloženy pod čarou ke každé básni, jejíž obsah se v současnosti vymyká běžným vědomostem z české novodobé historie.