Jak se trhá srdce : (1969-1970) - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (Současná česká poezie, 2018)
Soubor veršů významného současného básníka, který vznikl v letech 1969-1970, dvakrát byl zveřejněn v samizdatu (1978, 1983) a prvního oficiálního vydání se dočkal až roku 1991. V šesti baladicky laděných básních prokazuje Karel Šiktanc dokonalou znalost jazyka, cizelérskou práci se slovem i hlubokou imaginaci. Šiktancovy refexe jsou tentokrát podbarveny venkovským koloritem, podmanivými obrazy z minulosti, jež svou krutostí mnohdy trhají srdce i Pánubohu. Básník osvědčuje smysl pro detailní vylíčení bolestných prožitků, které jsou sice zmírněny uhrančivým lyrickým tónováním, přesto však jejich naléhavost vystupuje na povrch dravou, nespoutanou a ničím neomezenou pronikavostí. A onen nevyzpytatelný orgán lidského těla se mezitím dál zabydluje v prostoru mezi mužem a ženou, ve starém domě, všude tam, kde znějí chvějivé lítosti, temné valy vzpomínek a lásky mají příchuť listopadu.