Strýc Kaich se žení : memorabilie a komorní horory - Trojak, Bogdan, 1975- (Současná česká poezie, 2018)
Čtvrtá básnická sbírka třicetiletého autora obsahuje verše, jejichž dominantním prvkem jsou především intimní refelexe. Básník z podhůří Beskdyd, jenž je také nositelem Ortenovy ceny, získal za tento cyklus prestižní literární cenu Magnesia Litera v oboru poezie. Autor, který nejvíce těží ze zachycení křehkých, nicméně vypjatých obrazů z oblasti intimní lyriky, zařadil do tohoto nového opusu i básně, v nichž se projevují ozvěny dávných bájí nebo folklórní ohlasy a zároveň do nich proniká smysl pro humor, nadsázku a básnickou prózu. Jako melodickou linku, která se prolíná vlastně celým souborem, zvolil Trojak naléhávý komorní tón, jenž pouze podtrhuje konečné vyznění jednotlivých veršů. Poněkud méně jsou však v textech zastoupeny horory či memorabilie, jak je autorem avízováno v podtitulu, takže tyto útvary nahrazuje vlastně jediný pokus o baladu erbenovského typu. Kvalitu sbírky to ovšem rozhodně nesnižuje.