Svět v zrnku písku - Blake, William, 1757-1827 (Klasická světová poezie, 2018)
Reedice výboru z poezie významného představitele anglického romantismu v uspořádání a překladu Jiřího Valji. V básnickém díle Williama Blakea se protínají všechny výrazné rysy jeho osobnosti; jako mystik a vizionář, navíc obohacený o silný výtvarný prožitek, dovedl zpracovat motivy lidského zla a protestovat proti všem formám útlaku. Po formální stránce dokázal Blake zpracovat jak lyrické verše s pravidelným rýmovým schématem, tak i symbolicky pojatou epiku, psanou ve zcela uvolněném stylu, přičemž téměř pokaždé podporoval tyto dvě složky až magickou obrazotvorností. Pro autora bylo charakteristické zamyslet se nad tíhou a složitostí existence člověka, nad zázrakem života, který ovšem přináší nejen radosti, ale i zlobu a krutost. Blake uměl také propojit fakta se svými představami, kladl důraz na sílu lidské duše a domníval se, že skutečný umělec má ojedinělou schopnost prorockým způsobem definovat vztah člověka ke světu, jenž ho obklopuje. Tak je tomu například v textu "Proroctví nevinnosti", jehož úryvek