Zamořená léta : básně 1939-1944 - Neumann, Stanislav Kostka, 1875-1947 (Klasická česká poezie, 2018)
Sbírka veršů, kterou napsal český básník a novinář Stanislav Kostka Neumann ve válečných letech 1939-1944, byla poprvé vydána roku 1946. Okupaci Československá německou armádou vnímal Stanislav Kostka Neumann jako akt násilí a perzekuce, a i z tohoto důvodu charakterizoval tuto dobu jako "zamořená léta". Jeho verše však ani v tomto těžkém období neztrácejí víru, že daný stav věcí je konečný, je přesvědčený o tom, že vítězství bude naopak patřit "rozumu a citu", i naději, "jež v noci běsů smrti žije". Na jedné straně dokázal Neumann v těchto verších vylíčit nestvůrnost fašistického režimu, na druhé ale zcela nekriticky předjímal optimistickou, do jisté míry ovšem poněkud zkreslenou vizi budoucnosti, jež vycházela z jeho subjektivního levicového přesvědčení. Sbírka obsahuje i přes pochmurný čas, v němž byla psána, i několik zpěvných a melodických čísel přírodní lyriky.