Magorova krabička - Jirous, Ivan Martin, 1944-2011 (Čeští básníci 20. století, 2018)
Sbírka veršů klasika českého undergroundu, která byla napsaná roku 1979. Ivan Martin Jirous napsal tuto sbírku typickým undergroundovým poetickým stylem, který se stal jednou ze základních a určujících forem jeho básnické tvorby. Po svém se zde vypořádává například s nadějí a vírou, především ale s dobou, která pro něho znamenala duchovní marast a útlak: "Na nebi srpy a kladiva, / znamení neblahá, / a ani v podnebí / nic možnějšího není…" V čase zrodu této sbírky byl autor propuštěn z vězení a ozvěny z tohoto nedobrovolného a vynuceného pobytu se skrývají třeba v lakonickém konstatování, kdy básníkovi je "k smrti smutno". Nikdy se však nesmíří s normalizační šedí a bezduchostí, v jeho verších pořád zaznívá odbojný a nesmlouvavý tón, nesouhlas nad prázdnotou a uniformitou, která se snesla na celou zem jako "krvavý déšť srpů a hvězd". Řadu básní autor také věnuje svým přátelům, kteří s ním toto nelehké období prožívali.