Rozcestí : 1914-1916 - Weiner, Richard, 1884-1937 (Klasická česká poezie, 2018)
Třetí básnická sbírka Richarda Weinera, která poprvé vyšla roku 1918, obsahuje autorovu poezii z let 1914-1916. I když je zrod této sbírky ještě spjat s předcházející básnickou tvorbou Richarda Weinera, projevují se zde již poněkud odlišné akcenty, jež patrně souvisejí s autorovou nervovou chorobou, která se dostavila v důsledku jeho účasti v bojích první světové války na srbské frontě. Do autorovy poezie náhle vstupují rušivé tóny, kladný přístup k životu je nahrazen obavou a úzkostí, nedůvěrou v lidské činy, pochybnostmi a skepsí. Tyto pocity nezmizí ani tehdy, když se ocitne v rodném Písku, kde se zotavuje. V rozsáhlé a proslulé básni "Doma" se sice objevují úzké vazby s krajem, odkud pochází a z něhož čerpá "novou sílu". Ale v tomto sepětí, opětovném nalezení a zaslíbení zemi jsou zároveň přítomny mraky a blesky či stíny prožitého děsu a hrůz.