Kanteletar : finská národní lyrika - Holeček, Josef, 1853-1929 (Eposy, 2018)
Rozsáhlý soubor finských lidových písní, který v roce 1840 vydal významný literát, filolog a sběratel lidové poezie Elias Lönnrot. Elias Lönnrot rozdělil tuto mohutnou sbírku finské národní lyriky do tří oddílů, které obsahují historické náměty, romantické zpěvy, balady i básně s epickým dějem. Je prokázáno, že název titulu pak vznikl ze slova "kantele", které označuje tradiční strunný drnkací nástroj, jenž sehrál v kultuře tohoto severského národa významnou roli. Roku 1904 převedl převedl tento soubor do češtiny významný představitel realistické venkovské prózy Josef Holeček a vzhledem k tomu, že neexistuje modernější překlad tohoto významného díla evropského písemnictví, je v této edici použito tohoto přetlumočení.