Příruční orákulum a umění moudrosti - Gracián, Baltasar, 1601-1658 (Světová próza v českých překladech, 2019)
Návod k morální a intelektuální kultivaci osobnosti, sepsaný španělským jezuitou a filozofem roku 1647. Ve třech stovkách krátkých odstavců vyslovuje španělský jezuitský filozof Baltasar Gracián y Morales zásady, jimiž se má řídit ten, kdo chce vyspět v pevnou, intelektuálně i morálně konzistentní osobnost. Pro dílo je typický akcent na rozvoj individuálních lidských schopností, navazující na antickou i renesanční tradici, zároveň však ovlivněný dobovou moralistickou skepsí. Text je doplněn erudovaným doslovem hispanisty a překladatele Josefa Forbelského.