Sicilský román - Radcliffe, Ann, 1764-1823 (Anglický gotický román, 2019)
Gotická novela s romantickou zápletkou, vydaná poprvé roku 1790, vypráví o hrůzyplném útěku hrdinky před vynuceným sňatkem. Osobitá představitelka anglického "gotického románu" předkládá hrůznou romantickou historii jako vyprávění mnicha v prostředí ruiny kdysi slavného sídla sicilského šlechtického rodu Mazzini. Hrdinkou vyprávění je dívka z tohoto rodu Julia, která se v předvečer sňatku, k němuž ji nutí otec, rozhodne uprchnout se svým milým. Útěk je však prozrazen, milenec zavražděn a Julia se sama vydává na útěk plný rozmanitých úkrytů a nebezpečí, aby na jeho konci odhalila děsivé rodinné tajemství...