Milenci a vrazi : magazín ukájení kolem roku 2000 - Páral, Vladimír, 1932- (Současná česká próza, 2019)
Sarkastický obraz životního stylu a mentality člověka v totalitním režimu je situován do průmyslového Ústí nad Labem v 60. letech 20. století. Autor se snaží především analyzovat dobové životní mechanismy a stereotypy formou velkého společenského románu. Osou děje je věčný zápas několika hrdinů, jejich hledání a ztrácení životních hodnot, proměna jejich konečných cílů, v obecnosti pak proces nasycení a zevšednění, usilování a zlhostejnění. V knize, která patří k jednomu z vrcholů autorovy tvorby a je hyperbolou vymezeného úseku české reality, využívá Páral všech jazykových možností a formálních postupů, kterými upoutal v dřívějších knihách.