Mnich : romantický román - Lewis, M. G. 1775-1818 (Anglický gotický román, 2019)
Klasický gotický román, který anglického spisovatele ve své době proslavil díky kontroverznímu přijetí díla. Prostřednictvím postavy mnicha autor přivádí do žánru romantických hororových příběhů také problematiku tragédie duše člověka. Anglický romanopisec využil postavu mnicha, aby prostřednictvím jeho chybování a hříchů v hororovém příběhu s psychologickým vykreslením zobrazil duševní utrpení, kterému je člověk jeho ražení vystaven. Přestože mnich velmi dobře ví, že je sluhou božím, nedokáže odolat svodům a opakovaně podléhá tělesnému chtíči, aby vršil další hříchy a skládal je tak k Satanovým nohám. Sugestivní vylíčení příběhu madridského opata, všemi uctívaného světce, který ve slabé chvilce neodolá pokušení a propadne nedovolené vášni. Pod maskou ctihodnosti hromadí zločin za zločinem, s pomocí nečistých kouzel pronásleduje svoji nevinnou oběť. Cesta do pekel je tak připravena.