Quo vadis - Sienkiewicz, Henryk, 1846-1916 (Klasická světová próza, 2019)
Jeden z nejslavnějších historických románů z prostředí starého Říma v období na počátku pronikání křesťanství. Autor plasticky líčí život v antickém Římě za krutého a šíleného císaře Nerona, historickou katastrofu požáru města a hlavně nelítostné pronásledování křesťanů. Prostřednictvím patricije Petronia a ostatních protagonistů román barvitě kreslí nesmiřitelné rozpory mezi římským a křesťanským světem. Římskou stranu zastupuje kromě básníka Petronia především císař Nero a intrikán Chilón, ovládaný nenávistí a touhou po pomstě. Na straně křesťanů vystupuje především silák Ursus, apoštol Petr a další hlasatelé nové ideologie. Mezi těmito dvěma světy se pohybuje ústřední milenecká dvojice - křesťanka Lygie a římský voják, patricij Vinicius. Závěrečné střetnutí Petronia s císařovou zvůlí při odhalení Pisonova povstání vrcholí hrdým gestem básníkovy velkolepé sebevraždy a s jeho životem u dvora definitivně odchází i éra poezie a krásy.