Kritikon - Gracián, Baltasar, 1601-1658 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Nejzávažnější dílo humanisticky vzdělaného španělského jezuity z poloviny 17. století. Alegorický román je syntézou autorových estetických úvah, vycházejících z pocitu rozčarování nad stavem soudobé společnosti. Přírodní člověk Andrenio, odchovaný šelmami na pustém ostrově, prochází ve společnosti vzdělaného Critila životním labyrintem neřesti a ctností a pod jeho vedením se učí objevovat svět a spoléhat na vlastní síly. Jako morálně vytříbený a nezávislí jedinci nacházejí útočiště na Ostrově nesmrtelnosti, který je smybolem mravních a duševních hodnot své doby.