Portugalské lásky - Camões, Luís de, asi 1524-1580 (Světová poezie v českých překladech, 2019)
Výbor z poezie jednoho z největších portugalských básníků, který v této předkládané a nezměněné podobě poprvé vyšel roku 1942 v přetlumočení Kamila Bednáře. Antologie z milostné a intimní lyriky je rozdělena do tří částí: v první jsou obsaženy tzv. redondily, jejichž forma se skládá ponejvíce z osmislabičného trochejského verše, připomínajícího písňový text. Camoes v těchto básních vzdává hold nejen zeleným loukám, ale především hlubocemu prožitému, často bolestnému citu, jenž nenachází naplnění. Téma smutné a trýznivé lásky je rovněž detailně zpracováno i v autorových sonetech, jež tvoří prostřední oddíl antologie. Podobné náměty s "portugalskými láskami" se pak nacházejí i v závěrečném bloku, v němž se střídají variace na trubadúrskou poezii i rozsáhlejší verše s elegickými nápěvy.