Listiny Aspernovy - James, Henry, 1843-1916 (Klasická světová próza, 2019)
Psychologický román amerického realisty 19. století o milostném vztahu stárnoucí ženy k mladému muži, který se snaží jejím prostřednictvím získat některé dokumenty z pozůstalosti slavného básníka. Dějově jednoduchý, ale psychologicky brilantně vykreslený příběh je zasazen do italských Benátek. Sem přichází mladý literární kritik, aby získal vzácné rukopisné dokumenty z pozůstalosti slavného spisovatele. Za tímto účelem navazuje kontakt se starší ženou, která mu v jeho plánech může pomoci... Romantická kulisa ikonického města pak kontrastuje s vykreslením beznadějného milostného vztahu.