Katapult - Páral, Vladimír, 1932- (Současná česká próza, 2019)
Ironicky laděný milostně-psychologický příběh záletného inženýra, jenž se stane obětí vlastního sofistikovaného systému mimomanželských vztahů. Román je jedním z děl, jimiž na sebe v 60. letech 20. století výrazně upozornil tehdy mladý autor Vladimír Páral. V oblíbených a důvěrně známých kulisách průmyslového Ústí nad Labem rozvíjí až absurdní příběh krize středního věku ženatého inženýra Jacka Jošta, který si podél železniční trati do Brna vybudoval propracovaný "jízdní řád", podle nějž navštěvoval hned sedm různých milenek. Tyto vztahy ani pečlivě promyšlený systém však krizi neřeší, spíše prohlubují. Každá z partnerek má totiž čím dál více specifických přání...