Návraty : Náchodu - Szymanská, Olga, 1955- (Současná česká poezie, 2019)
Sbírka vešů české básnířky, fotografky a publicistky je věnována jejímu rodnému městu - Náchodu. Olga Szymanská se v Náchodě nejen narodila, ale prožila tu i své dětství. V tomo historickém východočeském městě, které prosvětlovaly "záblesky jazzu", v krajině písmáků a lidového umění, byla obklopena podivuhodnou atmosférou, jež se jí zadřela hluboko pod kůži. I proto se sem zas a znovu vrací a v těchto návratech pak nachází hlubokou inspirací, jež ji umožňuje osobitou poetikou zachytit náladu Náchoda a jeho okolí. Důvěrně vzpomíná na vše, co ji kdysi okouzlilo: i proto v autorčiných verších hraje důležitou roli swingová hudba, jejímž tónům podlehl nejen zdejší rodák, proslulý spisovatel Josef Škvorecký, ale i autorčin otec. Sympatický je i další rys tohoto souboru, kdy se autorka pokouší zachytit kontury míst, která už zanikla a dnes už existují pouze v reminiscencích pamětníků.