Houština - Kahuda, Václav, 1965-2023 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Autobiografický román současného českého básníka a prozaika. Autor v útržcích vzpomínek, zážitků, příběhů, reflexí, pocitů, snů i představ zachycuje své rané dětství, kdy často s rodiči opouštěl Prahu a navštěvoval příbuzné na venkově, období nenáviděné školní docházky i následující roky dospělosti, kdy nejprve jako vyučený štukatér opravoval fasády historických budov a později vystřídal zaměstnání nočního hlídače, strojníka v čistírně odpadních vod, hrobníka i kotelníka. Rozsáhlé dílo, které poprvé vyšlo v roce 1999, je otevřenou zpovědí originální a výlučné osobnosti, opovrhující uznávanými hodnotami i společenskými konvencemi. Bolestně si uvědomuje svou osamělost a odcizení i neschopnost navázat trvalé přátelské i partnerské vztahy. Román je rozčleněn do šesti kapitol. S lyrikou, něžností a smutkem kontrastuje drsnost, krutost až odpudivost.