První život - Němec, Jan, 1981- (Městská knihovna v Praze, 2019)
Drásavě upřímná básnická prvotina brněnského autora odráží pocity člověka v nejistém světě a naléhavě vypovídá o touze po citovém zakotvení a sebepoznání. V osmi oddílech, doplněných jedním intermezzem, se Jan Němec až na dřeň pokouší dávkovat v ostrém střihu intimní vztahy, které sice obohacují principy blaženosti a rozkoše, ale daleko více se soustředí na zklamání, neuspokojení či vznětlivé výbuchy, jež mnohdy ústí do vyhrocených glos nad nejistotou citového stavu. Od těchto vypjatých situací už to je jen krůček k trýznivým básnickým komentářům nad postavením člověka v emocionální oblasti, nad životem, v němž láska hraje podstatnou roli a má nejrůznější podoby: je v jedné chvíli vášnivým hltem opojného moku, přichází když je nejhůř, má sílu, že až "srdce člověku zalehne", ale je i neúprosným soubojem, povzdechem nad tím, že "zas tak smutně prší do sněhu" - nebo i úzkostlivou obavou: "Odkud milovat a kam / aby láska nebyla ani jen studnou vyholenou v poušti / ani čistočirým bláznovstvím vrcholu podraženého do údolí?"