Veselá bída - Kahuda, Václav, 1965-2023 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Pábitelským proudem slov, obrazů a dojmů protahuje výrazný undergroundový autor čtenáře špinavými uličkami a kouty ošuntělých pražských čtvrtí i "veselou bídou" jejich obyvatel. Na špinavé, hříšné město padá soumrak a autor bere čtenáře na bizarní výlet, při němž se střídají náhledy do prapodivných životů, úchylných tajných komnat, zjevují se spiklenci divných slastí i přehlídka márničního rozkladu, plazí se muž s duší hada, roste zelenina hnojená odpadem z blázince, sexuální i jiné zvrácenosti bují v nepřeberných podobách... Tím vším se Václav Kahuda přebírá s dekadentním gustem, undergroundovou nevybíravostí i barokně marnotratnou obrazivostí, své básnické vidění ozvláštňuje i máchovskými aluzemi (když například projev skupinky romských dětí označí slovy "snědého dětství křik"). Celý tento zlý sen, temná jízda strašidelným zámkem jménem Praha má však přece jen na konci slabé světélko - vrcholí opatrným vyznáním křehké naděje, téměř modlitbou jakémusi božstvu za nevinnost dětí, duše "zvířat a tajných světců", jež "nadnášejí děravou loď".