Příběh o baziliškovi - Kahuda, Václav, 1965-2023 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Prvotina undergroundového autora z 80. let 20. století je záměrně odpudivou karikaturou normalizačního života, zosobněného nechutným individuem, bachařem Slezákem. V Řevnicích u Prahy žije jakýsi Slezák, bývalý bachař z jáchymovských lágrů, ve společnosti své mimořádně odpudivé ženy a jediného milovaného tvora, poťouchlého baziliška. Slezákův život i jeho radosti jsou jedním proudem odporností a zvráceností, sahajících daleko za obvykle přijímanou mez. Není v tom ale sám - žije ve světě plném individuí s podobnými či ještě horšími choutkami, s nimiž si výborně rozumí. V první části textu jej autor sleduje na domácí půdě, ve druhé ho nechává vyjet do karpatských hor. Autor vrší své nechutnosti se značnou obrazotvorností i pozoruhodnou slovní zásobou. Povolání odporného protagonisty, ale i řada dalších narážek prozrazuje, že tato osobitá poetika surreálného hnusu je především provokativní karikaturou skutečné mizérie doby, respektive odpudivého rubu zdánlivě poklidné šedi normalizačních let.