To královské - Mikulášek, Oldřich, 1910-1985 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Kniha poezie, poprvé publikovaná v roce 1966, vyjadřuje básníkův postoj k životu, k lidskému dění i k duši, ovlivněné působením a vnímáním hudebních tónů. Oldřich Mikulášek objevuje v této sbírce hloubku vnitřního světa člověka, která je umocněna poznáním smutku a bolesti nad citovou rozporuplností, nad protiklady života a smrti. Do těchto témat pak výrazně promlouvají autorovy „královské“ básnické rekvizity, mezi něž tentokrát patří funkčnost hudebních nástrojů apelující svou mnohdy odlišnou zvukomalbou na lidskou duši. Tóny kontrabasů a houslí, klarinetu a fujary, melancholie klavírních etud nebo rekviem deroucí se z "ucloumané hrudi" – to vše dává možnost k elegické úvaze nad složitostí života. Svébytným příspěvkem k tomuto tématu jsou i výjimečné dialogy bláznů, kteří (jak už to u nich bývá) převyšují svým specifickým viděním namyšlenost a rádoby vševědoucnost lidí, kteří se domnívají, že o bytí a existenci znají vše, ve skutečnosti však daleko tápou za zkušenostmi zdánlivě pomatených jedinců.