Hrdina Nik : junácké příběhy z doby Sámovy - Štorch, Eduard, 1878-1956 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Román o době, kdy slovanské kmeny na území naší vlasti bojovaly pod vedením franckého kupce Sáma proti Avarům a Frankům. Prostřednictvím Nikova příběhu se čtenáři přenesou do 7. století n.l., kdy se Slované vzbouřili proti Avarům a pod vedením statečného bojovníka Sáma je porazili. V tomto složitém a těžkém období žil chlapec Nik-nikdo, kterému Avaři zabili rodiče a jeho i se sestrou odvlekli do otroctví. Podařilo se mu utéct, ale před Avary nebyl nikde v bezpečí.