Doly krále Šalamouna - Haggard, H. Rider 1856-1925 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Dobrodružný příběh mužů, kteří se v polovině 19. století vydali na strastiplnou pouť neznámou říší, aby odhalili tajemství diamantových polí krále Šalamouna. Dvěma bělochům a jednomu černochovi se podaří přejít záludnou poušť, za níž se rozkládá dosud neprobádané území, a zažít řadu dobrodružných příhod. Zapletou se do domorodého sporu mezi krutým uzurpátorem a právoplatným místním králem, jemuž dopomohou k moci. Nakonec skutečně odhalí tajemství Šalamounova pokladu, ale jen s velkými obtížemi a s malým ziskem vyváznou z nebezpečného podzemí, kde byl poklad uložen. Nakonec se všichni vrátí domů, aby poklidně žili z výtěžku své nebezpečné výpravy.