Ta dlouhá vlna za kýlem... - Kohout, Pavel, 1928- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Na palubě luxusní lodi se sešly dvě nesourodé dvojice, z jejichž náhodného setkání vyplyne nečekané drama lásky a nenávisti. Stará bohatá dáma přivádí na palubu výletní zaoceánské lodi mladého průvodce, nikoli jako svého gigola, a starý invalidní lékař, český emigrant žijící ve Švýcarsku, doprovází mladou atraktivní ženu, která není ani jeho milenkou, ani dcerou. Každý má k cestě svůj zvláštní důvod, propojením jejich osudů se však původní záměry změní. Tragický zážitek z konce války v Sudetech se postaví mezi dva starší aktéry. Každý z nich má svou verzi toho, co se tenkrát událo, svou pravdu a svůj omyl. Mladí jsou strháváni, aby sekundovali protichůdným stanoviskům, což odmítají. Česko-sudetoněmecký svár je tu tak transponován do konkrétních lidských osudů, jejichž řešení je více méně detektivkou, přičemž dramatický příběh o lásce a nenávisti a o přízracích minulosti je podán částečně jako komedie plná omylů.