Bezvadný den - Klíma, Ivan, 1931- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Prozaický debut významného českého spisovatele, dramatika a publicisty Ivana Klímy, který měl svou premiéru roku 1960. V souboru povídek se Ivan Klíma vyrovnává s tématem osamocení, s vnitřním stavem člověka, jenž se náhle ocitne v těžké situaci, s lhostejností i odcizením. Vzhledem k době, kdy byla kniha vydána, jsou zde ovšem zpracovány i modelová a časově poplatná témata jako jsou brigády či život mladých lidí ve venkovském prostředí. I tady však autor odvážně hledá a mnohdy odhaluje potíže jedince, který se pohybuje uvnitř vlastního uzavřeného světa a jen obtížně se identifikuje s okolní, rádoby bezstarostnou a optimistickou společenskou atmosférou.