Milostné léto - Klíma, Ivan, 1931- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Tragikomický příběh vědce, který se v době normalizace milostným vzplanutím pokouší kompenzovat své pocity životního neuspokojení. Setkání s mladou zvláštní dívkou změní od základu život úspěšného vědce - muž, žijící dosud spořádaným životem, se dopouští jedné pošetilosti za druhou a obrátí naruby i život své rodiny. Banální milostný příběh se však postupně mění v líčení všeobecně platného zápasu člověka, který se snaží ze všech sil uniknout osudu, ale nakonec podlehne prázdnotě nenaplněného života. Příběh dává autorovi příležitost k brilantnímu zachycení lidských charakterů i bezvýchodné dobové atmosféry.