Hodina ticha - Klíma, Ivan, 1931- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Děj románové prvotiny českého autora se odehrává od konce války až do začátku poválečné kolektivizace zemědělství na východním Slovensku, v nížinaté krajině kolem Laborce, sužované každoročními záplavami. Základní příběh vesnického chlapce se souběžně prolíná s životním příběhem městského inženýra zeměměřiče, který za války ztratil milovanou ženu a nyní přichází pracovat do kraje povodní a malarických bažin, kde se projektuje velké vodní dílo. Složitě koncipovaný román dává dohromady mozaiku lidí několika generací a z různých sociálních vrstev, kteří podle svého založení reflektují dobovou realitu a zásadní společenské změny. Mezi nimi právě dva hlavní protagonisté jsou představiteli lidí, kteří, ač utrpěli ztrátu svých nejbližších, nejsou lhostejní k osudu jiných a směřují neustále kupředu ve snaze zmírnit jejich trápení a prospět celku. Autor se ve své prvotině z padesátých let snažil vyrovnat s poválečným vývojem a soudobou etikou příběhem člověka, hledajícího smysl života v nových podmínkách a konfliktech.