A to si pak můžeš řikat, co chceš - Skalická, Helena, 1951- (Dybbuk, 2013)
Autobiografické vyprávění liberecké neprofesionální výtvarnice, představitelky českého art brut, jejíž díla se objevila na samostatných i kolektivních výstavách. Básník, překladatel a germanista Pavel Novotný se od roku 2006 setkával s Helenou Skalickou na různých místech v Liberci a nahrával její vzpomínky. Text knihy, rozčleněný do krátkých kapitol, není přesným přepisem třiceti hodin audiozáznamu. Spontánní a chaotický projev psychicky nemocné ženy musel uspořádat a zpřehlednit, i když se snažil zachovat její typické slovní obraty, nespisovné výrazy, vulgarismy a novotvary. Dvaašedesátiletá Skalická trpící depresemi, která prožila neradostné dětství s agresivním otcem, časté útěky z domova, v dospělosti desítky pobytů v psychiatrických léčebnách, přežívání na ulici mezi bezdomovci, alkoholiky a narkomany, se ve druhé polovině 90. let 20. století začala věnovat výtvarné tvorbě v arteterapeutických dílnách Fokusu, Sdružení pro péči o duševně nemocné. Kniha je doprovázena reprodukcemi jejích kreseb.