Zvlčení : romaneto o vlcích, lidech a úkazech - Bajaja, Antonín, 1942-2022 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Baladický příběh dvou rodin - lidské a vlčí, jejichž osudy se přibližují, až se tragicky prolnou. Ačkoli se příběh odehrává na současném Valašsku a jeho protagonisty jsou lidé zcela současní, ocitáme se s ním až kdesi u zdroje mýtů o soužití lidí a zvířat, o souznění člověka se silami přírody. To vychází nejen ze samotné krajiny, ale zejména z rovnocenného příběhu vlčí smečky, která do kraje přichází a zabydluje se v něm. Mnohovrstevný příběh lidských rodinných vztahů se tak střídá s londonovsky poutavým příběhem rodiny vlčí, jejíž osudy jsou jakousi paralelou osudům lidským. Z hlubiny vlčího vědomí vystupují pradávné mytické děje a i oni sami se stávají aktéry dějů podobných - od náznaku péče vlčice o opuštěné novorozeně po prolnutí duše lidské a vlčí. Krásný jazyk a citlivě, organicky používané nářeční prvky (jimiž text není nikterak přetížen) a zejména zvláštní atmosféra příběhu poskytují nevšední čtenářský zážitek.