Knížka s červeným obalem - Berková, Alexandra, 1949-2008 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Povídkový soubor české autorky je časově zakotven na počátku druhé poloviny 20. století a zaujme poetickým viděním světa a neotřelostí použitého jazyka. Autenticky působící povídky vytvářejí jakýsi volný cyklus z intenzívně prožívaného vnitřního života malé holčičky a později dospělé dívky, na jejíž vnímání okolí zprostředkovaně působí dusná atmosféra rodinných i společenských poměrů. Mezi jednotlivé výjevy světa, prožívaného a viděného očima dítěte, je vloženo několik expresivních obrazů společenského života dospělých.