Hrdinové - Luňák, Petr, 1966- (Dokořán, 2014)
Humorně pojaté líčení přelomu let 1988 a 1989 v ČSSR z optiky studentského pohledu. Současní historici a dřívější studenti FFUK přetavili své vzpomínky na hořkoveselá vysokoškolská předsametová dobrodružství do vtipné a živé románové prvotiny. Student Richard se snaží dokončit studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a chybí mu k tomu už jen kousek. Věci se však komplikují, neboť si ho jako svůj objekt zájmu vybrala asistentka šéfa stranické organizace a potíže mu zdvojnásobí intrikán profesor Drábek, který ho pro změnu hodlá zaplést do svých mocenských plánů na katedře. Studentský život je v této době zásadně komplikován komunistickou stranou, která v tehdejší Československé socialistické republice vládne tvrdou totalitní rukou. A listopad 1989 je zatím ve hvězdách.