Marinka - Mácha, Karel Hynek, 1810-1836 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Povídka o lidské touze a jejím bolestném zmarnění je pohledem romantického básníka do realisticky drsné tváře skutečné bídy. Marinka je povídkou o lidské touze a jejím bolestném zmarnění v osudu krásné dívky z pražské chudinské čtvrti Na Františku, která je zasvěcena smrti chudých - tuberkulóze. V povídce Mácha nahlíží do realisticky drsné tváře skutečné bídy, pražská chudinská čtvrť je vykreslena v nevšední ostrosti a její bizarnost tvoří výmluvný kontrast k mládí a kráse umírající dívky.