Krkonošská pouť - Mácha, Karel Hynek, 1810-1836 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Poetická próza obsahující mnoho básnických prvků, jež je snovou vizí o cestě poutníka - prototypu romantického rozervaného hrdiny typicky máchovského charakteru. Poutník se vypravil do Krkonoš. Pod Sněžkou objevil klášter. Provedl ho zde jeden z mnichů, který mu vysvětlil funkci jednotlivých síní. V jedné byli mniši, kteří ožívali jen na jeden den v roce. Pokud se včas nevrátili do této síně, navždy zemřeli. Tito mrtví čekali na pohřeb v jiné síni. Poslední zde byli živí mniši, kteří pohřbívali navždy zemřelé. Poutník odešel, usnul pod vodopádem a nikomu neřekl, co viděl.