Narození Sisyfovo - Holub, Miroslav, 1923-1998 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Posmrtné vydání sbírky vynikajícího českého básníka Miroslava Holuba obsahuje verše z autorova závěrečného tvůrčího období. Ve sbírce nalezneme všechny charakteristické motivy Holubovy tvorby, k nimž se navíc přidává pocit deziluze z pohybu okolního světa. Verše sbírky jsou umocněny sevřeností básnického výrazu. Autor plně cítí krutost a vulgaritu, které putují všemi kontinenty a nezastaví se před žádnými hranicemi. "Narození Sisyfovo" přináší – kromě jiného – básně "Zmrtvýchvstání" a "Cokoli o Bohu", v nichž je připuštěna existence Boha. Poezie osciluje mezi člověkem s vědomím historické tradice a kontinuity a bytostí fascinovanou přítomným časem, "moderní" racionalitou. Nakladatelská anotace. Kráceno.