Interferon, čili, o divadle - Holub, Miroslav, 1923-1998 (Čeští básníci 20. století, 2021)
Soubor textů Miroslava Holuba, lékaře-imunologa a jednoho z nejznámějších českých básníků, který byl poprvé publikován roku 1986 a jehož inspirace pochází především z podnětů a poznatků z oblasti exaktních věd. Soubor Miroslava Holuba obsahuje také originální scénické básně, jejichž celistvost tkví ve snaze zachytit a popsat alespoň část „divadla světa“, v němž se pohybují lidé podléhající neúprosnému civilizačnímu vývoji. V básníkových obrazech vzlíná zlo, neschopnost komunikace, chaos a společenská uniformita, v níž se i pimprlové divadlo podrobuje řádu a drilu. Vždyť v něm velení třímá bezduchý principál propagující myšlenku, že "je vhodné, aby všechno mělo svou linii i páteř". Tedy i Kašpárek, jehož nesplnitelným snem je "zazvonit (vesele) rolničkami a promluvit vlastním hlasem… ze své vlastní hlavy", nikoliv oním napořád nalinkovaným textem. I tímto výjevem básník více než zřetelně naznačuje, o čem je bytostně přesvědčen a jak chápe dobovou skutečnost.