Miss exitus - Palán, Aleš, 1965- (Prostor, 2019)
Román, otevírající na příběhu mladé hospicové pracovnice závažné otázky umírání, smrti, etiky a morálky. Ema prožívá dramatický konec roku - rozešla se s přítelem a má konflikt s mladou fotografkou, která v touze po úspěchu zcela opomíjí etickou stránku umělecké tvorby. Nejvíce ji ale zaměstnává umírající klientka, se kterou ji pojí osobní rodinné vazby a staré křivdy. Vývoj událostí nečekaně postaví Emu do situace, kdy musí řešit dilema vlastní morálky a charakteru.