Matka vzala roha - Dutka, Edgar, 1941- (Prostor, 2016)
Soubor autobiografických povídek, v nichž autor vzpomíná na dětství bez rodičů v době tuhého komunismu i na svá další léta, volně navazuje na sbírku "U útulku 5". Edgar Dutka popsal v autobiografické knize "U útulku 5" své zážitky z dětského domova, kam byl umístěn v prvních letech komunistického režimu poté, co jeho matka byla uvězněna. Titulní, nejrozsáhlejší próza tohoto souboru líčí příběh matčina útěku z vězení i ze země, dobrodružnou anabázi končící až na australském kontinentě. Život syna, jenž v Československu prošel dětským domovem a výchovou v náhradní rodině, studiem, vzápětí z vyšších míst znemožněným, milostnými i tvůrčími začátky i dalšími zážitky osamělého dozrávání, popisují další povídky. V několika se autor vrací ke krátkému pobytu v Austrálii, jiné se odehrávají v jeho malostranském útočišti či na cestě do Itálie, dojde k nahořklým milostným peripetiím či rozpačitému setkání s matkou. Autor své zkušenosti vypráví a zhodnocuje s odstupem, věcně a bez sentimentu.