To sladké jméno Beatrice - Alighieri, Dante, 1265-1321 (Městská knihovna v Praze, 2021)
Výbor z milostné lyriky jednoho z největších italských básníků, považovaného za předchůdce renesance, která svou trvale živoucí historií první lásky inspirovala umělce všech dob. První oddíl tohoto výboru přináší výběr z Dantových raných veršů, druhý obsahuje v původním pořadí všechny básně "Nového života" a ve třetím jsou volně seřazeny ukázky z jeho pozdější tvorby a básní z exilu. Už v devíti letech potkal Dante téměř stejně starou Beatrici, která se stala jeho životní, třebaže platonickou láskou. Právě Beatrice jsou věnovány básníkovy milostné verše, právě ona je jeho věčnou inspirací a „sladkým“ objektem Dantovy lyriky. Převládajícím rysem této lyriky je pak její okázalá obřadnost, pramenící z dvorské poezie provensálských trubadůrů, u nichž se Dante učil.